Forfatter Mads Timmermann
Mads har 15+ års erfaring som hudekspert, og har skrevet/gennemlæst denne artikel.
Spørgsmål: “Medicin mod bumser”
Jeg er allerede godt igang med dine produkter, som virkelig er gode! Har brugt dem i næsten 2 måneder nu og det var egentlig mit sidste forsøg med hudpleje, for jeg har virkelig prøvet alt andet. Danish Skin Care produkterne er de første, som ser ud til at virke uden at give flere bumser. Jeg har i hvert fald ikke oplevet endnu at skulle igennem en “tilvænningsperiode”, hvor huden går helt amok.
Jeg har bestemt mig for at give Danish Skin Care produkterne 6 måneder og har de så ikke hjulpet mig, så jeg er tilfreds, så vil jeg få en tid hos lægen. I den forbindelse, kan du så ikke fortælle lidt nærmere om hvad medicin der rent faktisk virker. Jeg tænker at ligesom med hudpleje, så må der også være medicin der er bedre end andet.
Så hvad medicin virker mod bumser og akne?
Ved godt at spørgsmålet ikke helt har med hudpleje at gøre, men håber du vil svare – I er altid så fantastisk gode til at komme med guides og gode svar hos Danish Skin Care, så håber du vil besvare dette spørgsmål. Selvom jeg virkelig håber at dine produkter løser min akne inden, og det slet ikke bliver nødvendig. Jeg er nemlig ikke særlig vild med at skulle tage medicin.
På forhånd mange tak for dit svar.
Mette
Svar til: “Medicin mod bumser”
Hej Mette - og tak for spørgsmålet. Jeg vil meget gerne hjælpe med svar på medicin mod acne. Og jeg skal da meget gerne forsøge at beskrive de forskellige midler og medicinpræparater der findes til behandling af bumser og acne
Jeg vil dog lige starte med at pointere at du altid skal søge råd og vejledning hos din læge, eller bedre endnu hos en hudlæge, for konkrete svar og vejledning i brug af medicin mod acne.
Også vil jeg da også genre lige sige, at jeg virkelig er glad for at høre at du allerede kan se en god effekt med Danish Skin Care hudplejeserien. Og jeg er enormt glad for at du vil give produkterne en fair chance på 6 måneder! Virkelig glad :-) Og når du allerede nu er i god bedring, mon ikke du så er i en FANTASTISK bedring om 6 måneder - måske endda allerede godt på vej til at blive bumsefri, hvis da ikke allerede bumsefri.
Medicin mod acne er nemlig ikke sådan bare lige! Trods der selvfølgelig også kan være bivirkninger ved at bruge hudpleje, så er bivirkningerne ved hudpleje rødme, overbehandling og irriteret hud. Modsat ved medicin nogle langt mere alvorlige bivirkninger, da medicinen jo skal sendes rundt i hele kroppen - og ikke ligesom hudpleje blot virker på huden.
Læs mere om behandling af acne her
En nødvendig fordel at nævne ved hudpleje er også at hudpleje – altså god hudpleje, ligesom min hudplejeserie Danish Skin Care – kan hjælpe med en rigtig lang række andre problemer samtidigt. Problemer såsom ar, rødme, solskader og så videre, ligesom hudpleje kan pleje huden med gode næringstoffer og hjælpe dig til at få en smuk hud nu, men også i fremtiden.
Medicin mod akne og bumser, hjælper kun mod akne og bumser.
Efterfølgende kan du så kaste dig over at fjerne de ar og røde mærker i huden, som dine bumser har efterladt.
Men er man virkelig plaget af bumser og har rigtigt meget akne, så findes der heldigvis en række medicinpræparater, som kan hjælpe med at fjerne acne.
Ens for det meste medicin mod acne gælder det, at du skal forvente at bruge medicinen indtil du ikke længere har bumser – altså indtil du har fået fjernet dine bumser. Hvornår det sker er meget forskelligt fra person til person…Og det er altid noget, som du skal snakke med din læge og hudlæge om.
Lad mig starte med at nævne en af mine favoritter til behandling af bumser:
Basiron
Basiron er min personlige favorit, når det kommer til behandling af svære tilfælde af bumser. Eller til behandling af bumsehud og bumser, hvor hudpleje umiddelbart ikke har vist det store resultat – her kan basiron være med til at sætte skub under behandlingen og fjernelsen af bumserne.
Desuden kan Basiron også hjælpe til med at fjerne de sidste få bumser, hvis hudpleje allerede har virket godt og fjernet største delen af bumserne, men du fortsat konstant synes at have et par bumser.
Basiron er en creme, som du kan bruges med din normale Danish Skin Care hudplejeserie. Hvilket måske er den største årsag til at Basiron er min egen favorit, når det kommer til lidt skrappere behandling af bumser. Du kan dermed både pleje huden med hudpleje samtidigt med at du sætter ekstra ind overfor fjernelsen af dine bumser vha. basiron.
Indskyder lige. Alt behandling med medicin mod acne og bumser bør aftales med ens læge og lægens vejledning bør natulrigvis følges, så mener din læge ikke at du kan bruge hudpleje og basiron sammen, så er det sådan. Min erfaring er dog at mange hudlæger netop er fortaler for en kombination af hudpleje og medicin mod acne og bumser, såsom basiron.
Basiron virker ved at Benzoylperoxid, som er den aktive ingrediens i Basiron, hæmmer aknebakteriens vækst og opløser hudorme. Desuden modvirker Basiron forsnævring af talgkirtlernes åbning og kan dermed være med til at stoppe acne.
Du kan få Basiron med 5% eller 10% og kan også få Basiron som gel (creme) eller som vaskegel.
Vil du kombinere basiron med Danish Skin Care hudplejeserien så bliver din rutine, som jeg har listet det nedenfor - men spørg altid din læge eller hudlæge for vejledning før du begynder med lægemidler:
Morgen
Perfect Skin Face Wash
Perfect Skin Power Treat
Perfect Skin Day Protector
Aften
Perfect Skin Face Wash
Perfect Skin Moisturizer
Basiron - medicin mod acne og bumser
Salicylsyren i Perfect Skin Power Treat virker godt til at rense hudens porer i dybden, men kan ikke være samtidigt på huden med Benzoylperioxiden fra Basiron, så derfør flyttes Perfect Skin Power Treat til om morgenen, trods Perfect Skin Power Treat normalvis bruges efter brug af Perfect Skin Face Wash om aftenen.
Basiron smøres på huden i et tyndt lag, normalvis 1 gang i døgnet - men konsulter din læge om korrekt brug af basiron. Benzoylperioxid er lysfølsom – basiron stopper altså med at virke, hvis det får sollys. Derfor bør man også undgå sol, solarium og solbadning, når man behandler huden med Basiron – også selvom man blot bruger det om aftenen, da huden bliver tyndere og dermed mere følsom overfor solen.
Det skal også lige nævnes at Basiron er meget blegende, så du bør bruge et gammelt hovedpudebetræk – og undgå at få Basiron på tøjet eller i håret. og bare lige for at nævne det, nu har jeg trods alt nævnt behandling af bumser flere gange i forbindelse med basiron. Basiron kan også bruges som medicin mod acne, trods der ved behandling af acne oftest kræves stærkere medicin.
P-piller til behandling af bumser og akne
Fra min favorit til min mest hadede medicin til behandling af acne: P-piller.
P-piller kan egentlig ikke betegnes som medicin mod acne og til behandling af bumser, men rigtigt mange piger bruger p-piller netop for at undgå bumser. Og derfor skal den lige med, da det da også er sandt, at nogle piger og kvinder oplever en forbedring af deres bumser, hvis de tager p-piller.
I forhold til brugen af p-piller mod acne er det især vigtigt at konsultere sin læge, da p-piller netop er meget hormonforstyrrende. P-piller skal jo netop ændre piger og kvinders normale hormonbalance - altså menstruationscyklus. Så før du begynder at overveje p-piller mod acne, så konsulter din læge og får vejledning.
Årsagen til at p-piller virker til at fjerne bumser er at p-piller indeholder anti-androgener, som skal sørge for at bringe ubalance i hormonerne.
Og her opstår problemet med p-piller til behandling af bumser. Altså at p-piller bringer ubalance i hormoner, hvilket nogen fejlagtigt fejllæser og tænker balance, når nu bumserne forsvinder.
Normalvis skal en pige have menstruation – det er altså den normale hormonbalance. Det er jo netop denne balance, som p-piller skal ændre. Altså skabe ubalance i den normale hormonbalance.
Og da netop hormoner er en af de største årsager til bumser, så kan denne ubalance samtidigt være med til at gøre, så bumserne forsvinder. Andre oplever dog at p-piller giver bumser, eller nærmest udskydes - ligesom menstruationen.
Så kan det godt være at p-pillerne gjorde at man ikke havde særligt mange bumser imens man var 17, 18 og 19 år, men når man så stopper – måske start 20’erne – så får man et kæmpe akneudbrud, hvilket kan være voldsomt frustrerende. Specielt når ens kollegaer, studiekammerater og veninder er ved at være ovre bumserne fra teenagetiden, hvor hormonerne rasede ekstra meget.
Det er derfor yderst vigtigt at tale grundigt med sin læge, før man begynder på p-piller mod akne.
Alternativer til Basiron
Vender lige retur til Basiron. Nemlig til alternativerne til basiron, som du kan bruge og prøve som medicin mod acne, hvis du ikke kan tåle Benzoylperioxid – eller hvis du ikke oplever resultat med Basiron. Men igen, skal det lige pointeres at du naturligvis altid bør konsultere din læge og hudlæge :)
Der findes umiddelbart 4 produkter ligesom Basiron, der skal smøres på huden – og kan bruges sammen med hudpleje. Din hudplejerutine med Danish Skin Care produkterne og en af 4 nedenstående alternativer vil være den samme, som brugte du Basiron
Produkterne er:
- Clindamycin (Dalacin)
Har du ikke held med eksempelvis Basiron, som medicin mod acne, kan din læge ordinere Clindamycin, som er et stof der blandt andet findes i Dalacin. Denne medicin kan enten bruges samtidig med Basiron, eller den kan bruges alene. Dalacin skal smøres på huden 2 gange i døgnet, men konsulter altid din læge og hudlæge om korrekt brug af Clindamycin
Vil du bruge Dalacin sammen med Basiron så vil din rutine med Danish Skin Care være:
Morgen:
Perfect Skin Face Wash
Perfect Skin Power Treat
Perfect Skin Day Protector
Dalacin
Aften:
Perfect Skin Face Wash
Perfect Skin Moisturizer
Dalacin
Basiron 5%
Når du smører Dalacin i ansigtet om aftenen, så sørg for at lade cremen trænge ind 2-3 minutter førend du smører Basiron ovenpå.
Clindamycin/Dalacin må kun bruges i en kortere perioder, for ikke at gøre bakterierne resistente overfor midlet.
- Adapalen (Redap / Differin)
Som det første skal det lige nævnes, at Adapalen er den eneste af de nævnte cremer, som ikke må bruges af gravide.
Virkningen af Adapalen, som medicin mod acne, virker ved at hæmme vævsreaktionen i huden, således at risikoen for ophobning i hudens porer mindske – hvilket dermed mindsker risikoen for bumser.
Dette gør også Adapalen til det nok mest effektive af de nævnte cremer, hvis der er tale om behandling af hudorme. De øvrige cremer virker bedst til behandling af gule eller røde bumser.
- Clindoxyl: medicin mod acne
Clindoxyl er et kombinationspræparat, som både indeholder Benzoylperioxid og Clindamyn.
Nu tænker du måske at Clindoxyl da dermed må være bedre end Basiron eller Dalacin, som medicin mod acne, da hver kun indeholder Benzoylperioxid henholdsvis Clindamycin. Med Clindoxyl får du begge, samlet i én creme. Du tænker måske også at Clindoxyl da lyder langt nemmere end at bruge både Basiron og Dalacin samtidigt på huden.
Og den tanke er måske også rigtig nok, her skal du dog konsultere din hudlæge, da der er forskel på koncentrationerne i de forskelige præparater - så spørg din hudlæge, hvad du bør gøre :-)
- Epiduo: medicin mod acne
Præcis ligesom Clindoxyl er Epiduo et kombinationspræparat, som både indeholder Benzoylperioxid og Adapalen. Altså ikke Clindamycin.
Mængden af Benzoylperoxid er dog igen meget lavere end i Basiron – og lavere end i Clindoxyl. Så Epiduo er måske dermed det mildeste af alle medicin cremer og cremer der kræver lægeordinering til behandling af bumser og akne. Men konsulter din læge og få råd af din læge til korrekt medicinsk behandling af din akne.
Da produktet indeholder Adapalen må det ikke bruges af gravide.
- Isotretinoin (tidligere Roaccutan): stærk medicin mod voldsom acne
Måske du har hørt Roaccutan før. Roaccutan hedder idag Isotretinoin. Og med Isotretinoin er vi ovre i decideret medicin mod acne - altså piller mod acne og bumser (akne).
Dermed er vi også ovre i de virkelig voldsomme tilfælde af akne. Isotretinoin kan kun ordineres af en hudlæge. En hudlæge vil normalvis kun skrive en recept på Isotretinoin og lade dig starte i behandling med Isotretinoin, hvis du er virkelig voldsomt angrebet af bumser og acne. Ligesom en hudlæge oftest kun vil udskrive Isotretinoin, når du har afprøvet alternative behandlinger såsom Basiron, Adapalen eller Clindamycin.
Det er dermed ikke alle, som kan komme igang med Isotretinoin – ej heller om du selv synes, at du er meget plaget af bumser. Det er din hudlæge, som skal lave vurderingen. En vurdering din hudlæge vil lave på hvor voldsomt dit akne udbrud er.
Årsagen er naturligvis at Isotretinoin virkelig er skrappe sager og er forbundet med en lang række bivirkninger. Isotretinoin må ikke tages af gravide eller mænd/kvinder der forsøger at få børn.
Skriv en kommentar