Forfatter Mads Timmermann
Mads har 15+ års erfaring som hudekspert, og har skrevet/gennemlæst denne artikel.
Hvad er årstidens frugt og grønt?
Hvis du er i tvivl om hvilke frugter og grøntsager der passer til årstiden, så er her en liste over årstidens frugt og grønt.
Januar
Vi starter med januar, hvor du måske ikke tænker der er ret mange af årstidens frugt og grønt. Det er der dog:
Jordskok, gulerod, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, kartoffel, ræddike, rødbede, selleri, skalotteløg, skorzonerrod, grønkål, rosenkål, rødkål, savoykål, julesalat, ananas, appelsin, avocado, grape, kiwi, klementin, lime, mandarin, pomerans, pære og æble.
Februar
Grønkål, gulerod, jordskok, kinaradise, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, ræddike, rødbede, selleri, skalotteløg, skorzonerrod, grønkål, hvidkål, rosenkål, rødkål, savoykål, ananas, appelsin, avocado, citron, grape, kiwi, klementin, lime, mandarin, pomerans, pære og æble.
Marts
Glaskål, gulerod, jordskok, kinaradise, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, ræddike, rødbede, skorzonerrod, rosenkål, rødkål, spinat, appelsin, citron, grape, lime og æble.
April
Pastinak, jordskok, kinaradise, løg, pastinak, persillerod, ræddike, rødbede, kinakål, agurk, radise, rucola, spinat, tomat, grape, mango, passionsfrugt, pære, rabarber og æble.
Maj
Spidskål, løg, blomkål, spidskål, agurk, asparges, bladselleri, kinakål, radise, rucola, salat, tomat og rabarber.
Juni
Nu begynder det rigtig at blive sjovt med årstidens frugt og grønt. Udvaldet vokser gevaldigt af de nemmere grøntsager og de virkelig lækre frugter:
Majroe, forårsløg, gulerod, kartoffel, løg, majroe, blomkål, sommerhvidkål, spidskål, agurk, asparges, aubergine, bladselleri, fennikel, peberfrugt, radise, salat, spinat, tomat, ært, hyldeblomst, jordbær, rabarber og stikkelsbær.
Juli
Fennikel, forårsløg, gulerod, kartoffel, løg, majroe, porre, rødbede, blomkål, broccoli, sommerhvidkål, spidskål, agurk, aubergine, bladselleri, fennikel, peberfrugt, radise, salat, spinat, tomat, ært, abrikos, blåbær, hindbær, hyben, jordbær, kirsebær, melon, mirabel, morel, rabarber, ribs, solbær og stikkelsbær.
August og årstidens frugt og grønt
August er vist den tid på året, hvor det er lettest at spise efter årstidens frugt og grønt. Udvalget er kæmpet stort - og enormt lækkert.
Forårsløg, gulerod, kartoffel, løg, majroe, porre, rødbede, blomkål, broccoli, savojkål, sommerhvidkål, spidskål, agurk, artiskok, aubergine, bladselleri, bønne, fennikel, græskar, majs, peberfrugt, radise, salat, spinat, squash, sølvbede, tomat, ært, abrikos, blomme, blåbær, brombær, fersken, hindbær, hyben, kirsebær, mirabel, ribs, solbær, stikkelsbær, tyttebær, vindrue og æble.
September
Savoykål, gulerod, jordskok, kartoffel, løg, majroe, porre, blomkål, broccoli, hvidkål, rødkål, savoykål, agurk, artiskok, asie, aubergine, bladselleri, fennikel, græskar, peberfrugt, salat, spinat, squash, tomat, blomme, blåbær, brombær, hyben, hyldebær, kvæde, melon, pære, rønnebær, tranebær, tyttebær, vindrue og æble.
Oktober
Kvæde, gulerod, jordskok, kartoffel, løg, majroe, pastinak, peberrod, persillerod, porre, rødbede, selleri, blomkål, broccoli, grønkål, hvidkål, rosenkål, rødkål, savoykål, agurk, artiskok, aubergine, bladselleri, fennikel, græskar, peberfrugt, skorzonerrod, squash, svampe, hyldebær, kvæde, pære og æble.
November
Rosenkål, gulerod, jordskok, kartoffel, løg, pastinak, peberrod, persillerod, porre, rødbede, knoldselleri, skorzonerrod, grønkål, hvidkål, rosenkål, rødkål, savoykål, bladselleri, græskar, julesalat, pære og æble.
December
Rødkål, gulerod, jordskok, kartoffel, løg, pastinak, peberrod, persillerod, porre, rødbede, selleri, skorzonerrod, grønkål, hvidkål, rosenkål, rødkål, savojkål, bladselleri, julesalat, appelsin, klementin, dadel, figen, pomerans, pære og æble.
Årstidens frugt og grønt
Værsgo! Der har du forslag til årstidens frugt og grønt, så du kan begynde at spise efter hvad der i sæson for i de forskellige årstider.
Få forslag til årstidens grøntsager her
Hvorfor spise efter årstidens frugt og grønt?
Måske jeg skulle være startet med hvorfor det er en god ide at spise efter årstidens frugt og grønt. Men du får det nu.
Den største argumentation for at spise efter årstidens frugt og grønt er, at du dermed sikrer at du spiser varieret af de mange forskellige grøntsager og frugter.
Idag kan vi næsten købe alle grøntsager og alle frugter hele året rundt. Tænk bare på jordbær til nytårsaften – det er ikke ligefrem sæson for jordbær i januar, vel?
Når du spiser hvad der er til salg i supermarkedet, så kommer du meget hurtigt til at spise det samme – og får dermed ikke varieret din kost, som du vil gøre det ved at spise efter årstidens grøntsager og årtidens frugter.
Og det er ekstremt vigtigt for din sundhed at spise varieret. Ikke mindst vigtist, hvis du plages af hudproblemer såsom f.eks. bumser og uren hud, hvor sund kost er en vigtig del af behandling af bumser og uren hud.
Årstidens frugt og grønt hjælper miljøet
I en tid, hvor der netop er ekstremt meget fokus på miljø og klima, så er det også en rigtig god ide at spise efter årstidens frugt og grønt.
Når du forlanger jordbær i januar, så er det voldsomt klimabelastende. Jordbær i januar er som du sikkert ved ikke modne i Danmark i januar – medmindre de er fremdyrket under kunstigt lys og i opvarmet drivhus. Sådan er det dog sjældent. Jordbær i januar er ofte dyrket i udlandet under varmere himmelstrøg og transporteret til danmark, hvilket belaster miljøet. Temmelig meget.
Er det sundere at spise årstidens frugt og grønt?
Det hurtige svar er ja. Det er langt sundere at spise årstidens frugt og grønt, men ikke fordi der er noget galt i at spise frostvarer – altså grøntsager på frost.
Du får fint med vitaminer, mineraler og alt andet godt i grøntsager fra frost.
Når det kommer til friske grøntsager, så er det dog netop langt sundere at spise efter årstiderne. Når du spiser jordbær i januar måned, som er købt friske i supermarket, så er bærrene transporteret langvejs fra. Som tidligere nævnt er det hårdt for klimaet, men den lange transport gør også at jordbær i januar er høstet før de er modne.
Du ved sikkert godt at jordbær ikke holder sig ret længe. Ej heller når jordbær er i køleskab. Derfor plukkes de jordbær du køber friske i januar, før de er modne. Og jordbærrene bliver modne i løbet af transporttiden til Danmark. Når frugt og grøntsager ikke får lov at modne færdigt på træet, så indeholder grøntsager og frugter heller ikke samme mængde vitaminer, mineraler og alt det andet gode. Selv smagen er langt dårligere.
Det er altså virkelig en god ide at spise efter årstiderne, af rigtig mange årstider. Når du først kommer igang med at spise efter årstiderne vil du også hurtigt blive grebet af det. Det er faktisk rigtig sjovt og ikke mindst rart med variation i kosten. Dermed smager friske jordbær bare det meget bedre, når du spiser dem i juni og juli – fremfor at købe jordbær i supermarkedet hele året.
Jo flere vi er, som efterspørger årstidens grøntsager og årstidens frugter, des flere af årstidens varer vil supermarkederne også begynde at sælge. Prøv bare at tænkt tilbage for 10 år siden. Det var næsten umuligt at købe frisk grønkål i Danmark. Nu sælger supermarkederne massevis af grøntkål hele vinteren. Og jeg skal ellers love for, at grønkål er SUNDT! Grønkål er ekstremt sundt.
Skriv en kommentar