Forfatter Mads Timmermann
Mads har 15+ års erfaring som hudekspert, og har skrevet/gennemlæst denne artikel.
Det hurtige svar er, ja! Stress giver bumser.
Når det kommer til stress og bumser, så er stress dog ikke "bare" stress". Der er mange typer af stress som giver bumser – eller rettere sagt travhed kan give bumser.
Forestil dig for eksempel. Det er den sidste uge med eksamen. Du er træt, nervøs og har fortsat store mængder information, du skal terpe gennem inden den sidste eksamen.
De fleste af os har prøvet en situation, som ovenstående – eller i hvert fald en lignende situation.
Det kan være på arbejdet, hvor en stor kundeopgave skal færdiggøres. Det kan være fordi, der er ekstra travlt på grund af en speciel travl periode, udsalg eller årstid.
Det kan også meget vel være i dit privatliv, at der pludselig er ekstra travlt. Ekstra travlt og meget at se til, samtidig med at du skal jonglere dig igennem skole og/eller arbejde. Du kan være ved at købe hus. Har problemer med at få pengene til at slå til. Har sygdom i familien. Eller noget helt andet.
Der findes et utal af beskrivelse og årsager.
Det hele passer dog ind under præcis samme lille ord på 6 bogstaver. Nemlig stress! Og enhver type af stress giver bumser.
Altså en presset, travl og næsten ubærlig situation for kroppen. Kortvarig stress kan være nyttigt, mens langvarig stress kan medføre alvorlig risiko for udvikling af livstruende sygdomme.
Det er dokumenteret at langvarig stress kan skade hjertet og blodkredsløbet, og der er øget risiko for blodprop, alvorlige infektionssygdomme og kræft. Der er også fundet sammenhæng mellem stress og for eksempel knogleskørhed og sukkersyge.
Stress kan gøre den stressede trist og i værste fald deprimeret. Stress kan også forårsage tidligere ældning, da en del stressrelaterede sygdomme er forbundet med aldringsprocessen – netop fordi stress påvirker immunsystemet. Og ja, stress giver bumser – og kan skabe forværring af udbrud af bumser.
Stress skal altså ikke tages letsindigt, men skal tages seriøst. Virkelig seriøst! Måske ikke kun fordi stress giver bumser, men især af de mere alvorlige virkninger stress har på kroppen og dig.
Rigtig mange ynder at sige: ”Jeg er aldrig stresset, men har bare travlt”. Blot fordi man ændrer ordet gør det det ikke mere sundt eller godt.
Det er præcis det samme med bumser. Der er næppe nogen hudlidelse med flere navne: Bumser, ustabil hud, uren hud, papler, pustler, talgknopper, hudorme, bylder, eller blot lidt knopper.
Og det uden at nævne alle de mange negative titler, såsom: Teenagepesten, pestilensen, teenagesygdommen – du kender sikkert mange flere.
Hvad end du, dine forælder, din familie, dine venner, dine veninder og dine klassekammerater kalder bumserne, så er og bliver bumser irriterende! En virkelig irriterende hudlidelse.
En hudlidelse som, på samme måde ligesom stress, kan give nedsat selvværd, depression og forårsage social indelukkethed.
Bumser en sjældent gang er ligesom kortvarig stress. Det er måske ikke sjovt, men det er til at bære.
Bumser over en lang periode eller voldsomt udbrud af bumser. Det er ligesom langvarig stress noget, som du skal tage yderst alvorligt.
Ikke fordi du skal frygte dine bumser. Bumser er nemlig ikke en decideret alvorlig sygdom.
Bumser kan dog, som tidligere nævnt, føre til nedsat selvværd, depression og forårsage social
indelukkethed.
Bumser kan også føre til ar, pigmentskader og være yderst irriterende. Bumser kan også få
huden til at være så voldsomt spændt af betændelse, at det forårsager smerte – hovedpine.
At have bumser kan faktisk også skabe stress. Stress i en kort periode, hvis bumsen viser siglige op til klasse- eller familieportræt. Hvis bumsen dukker op forud for en fest eller anden social begivenhed.
Bumser kan også være årsag til langvarig stress på grund af aldrig at komme bumserne til
livs – uanset, hvad man gør. Stress over aldrig at ville udenfor en dør uden først at dække sig
ind med makeup og store tørklæder. Stress over aldrig at leve op til idealbilledet eller ligne de
andre jævnaldrende.
Skriv en kommentar